Cobot i DOLLEs produktion

7. oktober 2019
Cobot i DOLLEs produktion

Hos DOLLE har vi taget et spændende skridt i retning af automatisering ved at implementere en kollaborativ robot (cobot) i vores produktion. Denne nye teknologi har givet os en række værdifulde erfaringer, som vi gerne vil dele med andre virksomheder, der overvejer at tage robotter i brug i deres egne processer.

Som produktionschef Steen Laier fortæller, ser vi stort potentiale i cobots. I stedet for at lade robotter overtage hele produktionsprocessen, har vi erfaret, at det kan være både økonomisk og praktisk at lade en robot tage sig af størstedelen af arbejdet, mens medarbejdere står for de resterende opgaver.

"Robotter, der skal udføre alle opgaver, kan hurtigt blive omkostningstunge – især hvis der er behov for fleksibilitet i processen. Ved at lade robotten håndtere 80 % af opgaven og vores medarbejdere de sidste 20 %, opnår vi ikke blot tidsbesparelser, men forbedrer også arbejdsmiljøet," siger Steen Laier.

Se interview med DOLLEs produktionschef Steen Laier, uploadet på Teknologisk Instituts youtubekanal.

Effektivitet og bedre arbejdsmiljø

Vi har oplevet, at cobots kan gøre en stor forskel for vores medarbejderes trivsel. Mange af de manuelle opgaver i vores produktion kan være fysisk krævende, især hvis de udføres dag efter dag. Ved at lade robotten tage sig af nogle af de mere belastende opgaver, mindsker vi risikoen for arbejdsskader og forbedrer dermed arbejdsmiljøet.

En læringsproces frem for hurtig økonomisk gevinst

Da vi implementerede vores første kollaborative robot, var målet ikke at opnå en hurtig økonomisk gevinst. I stedet betragtede vi det som en læringsproces. Formålet var at udforske, hvordan robotten kunne skabe værdi i vores produktion, og hvor den kunne gøre en forskel.

"Vi har valgt at se den første robot som en læringsrobot. Det har ikke været afgørende, at den skulle have en tilbagebetalingstid på et, to eller tre år. I stedet har vi fokuseret på at lære, hvordan vi kan arbejde med teknologien, og hvor den kan inspirere os til yderligere optimering," forklarer Steen Laier. Faktisk har det vist sig, at flere medarbejdere nu ser potentialet i at bruge robotten i deres respektive områder af produktionen.

Udfordringer med programmering

Selvom cobotten har givet os nye muligheder, har der også været udfordringer undervejs. Vi besluttede tidligt, at vi selv ville lære at programmere robotten, så vi kunne opbygge intern viden om teknologien. Denne beslutning har dog vist sig at være mere tidskrævende, end vi først havde forventet.

"Det har taget længere tid at lære at programmere robotten, end vi havde regnet med. Vi har modtaget nogle programmer fra vores leverandør, men ønskede selv at bygge videre på dem for at opnå en større forståelse af teknologien," siger Laier.

Robotten fungerer lige nu primært som en håndteringsrobot, der kan flyttes rundt til forskellige områder i produktionen. For at kunne udnytte den endnu bedre fremover har vi besluttet at tilbyde kurser til vores medarbejdere i programmering, så de kan bruge robotten mere effektivt i flere processer.

Vores råd til virksomheder, der overvejer cobots

Hvis I overvejer at implementere kollaborative robotter i jeres produktion, er vores råd at være åbne for udfordringerne og ikke tøve med at tage springet. Det er dog vigtigt at have realistiske forventninger og sørge for at investere de nødvendige ressourcer.

"En cobot er ikke en plug-and-play-løsning. Det kræver en klar plan for, hvor og hvordan robotten skal bruges, samt en grundig evaluering af, om det er en rentabel løsning," afslutter Steen Laier.

Hos DOLLE har vi allerede oplevet fordelene ved at tage robotteknologien i brug. Vi ser frem til at udnytte dens fulde potentiale og fortsætte med at forbedre både vores effektivitet og arbejdsmiljø gennem innovative løsninger.